Ouderen weer veilig op pad dankzij mobiele volgsystemen

domotica onderweg

ULFT – Het voorjaar komt er aan! Iedereen wil weer lekker naar buiten, ook de oudere die zich onzeker voelt of de hulpbehoevende. Om hen met een gerust hart op weg te laten gaan verkoopt en ontwikkelt Arc en Ciel al jarenlang alarmeringssystemen voor familie, mantelzorgers en professionals,  onafhankelijk van de zorgaanbieder.

De achterwacht kan daarmee via een speciale site op de PC inzien waar iemand zich bevindt en de route die is afgelegd. Degene die op pad is, eventueel verdwaalt, of pech heeft met een scootmobiel kan met één druk op de knop alarm slaan en direct contact leggen met het thuisfront.

Zorgbehoevenden kunnen onderweg, maar ook gewoon in of om het huis soms in situaties terecht komen waarin ze hulp nodig hebben van kinderen of mantelzorger. Zo maar gestruikeld of gevallen, dementerend en daarom verdwaald, of in problemen gekomen met de (elektrische) rolstoel, noem maar op. Arc en Ciel heeft nu drie verschillende volgsystemen in haar pakket, die zowel in de Showroom in Ulft als via de eigen site Zorghulpmiddelenonline.nl verkrijgbaar zijn.

Het eenvoudigste principe is de Zorgriem, voorzien van een GPS-zender, die aan een broekriem of in de jaszak gedragen wordt. Die kan door de achterblijver thuis op de computer, tablet of smartphone worden uitgelezen via het Online Portaal op internet. Daar is de afgelegde route te volgen, duidelijk waar iemand zich bevindt en te zien hoe lang men ergens stil staat. Zo is degene snel te traceren en te bereiken voor eventuele hulp. Het tweede volgsysteem werkt volgens hetzelfde principe, maar is uitgebreid met een MyRainbow alarmknop die men ook onderweg meeneemt. Een felgekleurde, zeer eenvoudige bedienbare button. Hiermee kan men zowel alarm slaan als contact leggen.

Door het indrukken van de knop activeert men gelijk de spreek/luisterfunctie. Als variant daarop kan men kiezen voor een systeem dat werkt met een soort van klein mobieltje. Daarin kunnen hulpnummers geprogrammeerd worden om onderweg hulp in te roepen.

Robert van Aalst van Arc en Ciel benadrukt dat al deze producten werken zonder tussenkomst van een alarmcentrale, al is dat indien gewenst natuurlijk wel mogelijk. De aanschafkosten zijn eenmalig, dan is het alleen nog een kwestie van elke maand de simkaart opwaarderen “De overheid wil iedereen zo lang mogelijk thuis laten wonen, dit is weer zo’n praktisch en prijsgunstig initiatief om dat te realiseren. Ouderen en kinderen kunnen zo het heft in handen houden en zelf de beste zorgoplossingen uitzoeken, onafhankelijk van zorgaanbieders.”

Met het oog op de mobiliteit nu de lente ontluikt, wijst Robert ook nog even op het enorme assortiment aan scootmobielen van Arc en Ciel. “De opklapbare varianten, geschikt voor in de kofferbak verkopen we al langer. Het allernieuwste op dat gebied zijn op maat gemaakte, inklapbare, lichtgewicht (elektrisch aangedreven) vouwrolstoelen met een bereik van twintig kilometer, dankzij een onderweg op te laden lithiumbatterij".

Smart Chair opvouwbare rolstoel

Door Reinier Kroesen