telefoon icon
HUIS EN THUISTIPS

Goedgekeurd bloeddrukmeters

March 29, 2022

Deze maand wat meer informatie over bloeddrukmeters voor thuisgebruik. Robert van Aalst van Arc en Ciel: “In de coronatijd moesten mensen vaak zelf hun bloeddruk meten. Wij verkopen zowel hier in de showroom als op www.zorghulpmiddelenonline.nl door de Hartstichting aanbevolen, kwalitatief hoogstaande merken die eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn.”

Robert: “Huisartsen vragen tegenwoordig de patiënt al vaker om thuis de bloeddruk op te meten. Maar, je moet dan daarvoor wel een goede meter aanschaffen. Die goedkope modellen blaas je vaak zo tot een te hoge waarde op, terwijl je helemaal niet zo’n hoge druk hebt. Je kunt ze voor weinig geld kopen, bijvoorbeeld bij drogisten, maar ze geven vaak geen goed beeld. Er is zelfs een kans dat je door deze hoge druk de brozere, wat oudere bloedvaten beschadigd. Het is dus van groot belang een goede bloeddrukmeter aan te schaffen: een type dat is goedgekeurd door de Nederlandse Hartstichting.

logo van de Nederlandse Hartstichting
Let op dit logo!

Bloeddrukmeter

Het is belangrijk een aantal zaken in acht te nemen wanneer je thuis een bloeddrukmeter gebruikt.  Om tot een correct resultaat te komen gelden een aantal regels, zo moet je alvorens te meten 30 minuten geen inspanning verrichten en ook niets eten of drinken. Op het moment zelf moet je verder niet praten en zorgen dat het manchet (het opblaasgedeelte) op harthoogte om de arm zit.

Arc en Ciel verkoopt diverse modellen, waaronder de Visomat 20/40, een aanrader die alle noodzakelijke controlegegevens laat zien op het display. Zo is er een manchet controle, zodat je zeker weet dat die op de goede manier is aangebracht. Daarnaast wordt op een schermpje duidelijk het verschil tussen de bovendruk (het moment waarop het hart samenknijpt) en de onderdruk (ontspanning van het hart) aangegeven. Het is belangrijk die beide factoren goed scherp te krijgen, het kan een indicator zijn voor mogelijke hart- en vaatziekten.

Verder beschikt de Visomat over een zogenaamde aritmie herkenning, als die foutmelding verschijnt, is dat een indicator voor hartritmestoornissen. En, deze meter heeft een stoplicht indicator, in één oogopslag zie je of je bloeddruk goed is (groen signaal), matig (oranje signaal) en te hoog (rood).

Bloeddrukmeettraining.

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is: je hart is een spier, deze pompt bloed naar de vaatwanden.

Deze fase, als het hart actief pompt naar de arterie wordt ook wel systolische fase/druk genoemd, ofwel bovendruk.

De norm hiervoor is op dit moment vastgesteld op 135 mmHg bovendruk en 85 mmHg onderdruk.

Op het moment dat je hartbloed terug laat stromen naar de boezem wordt de druk verminderd, dit noemt men ook wel de diastolische fase of onderdruk.

Bloeddruk kun je op twee verschillende manieren meten: door middel van het luisteren naar een stethoscoop, de zgn. Korotkoff methode en/of meten met een elektronische bloeddrukmeter, dit wordt de Oscillometrische meetmethode genoemd.

Volgens de expert in Nederland op het gebied van hypertensie, dr.Monfrans, internist in het AMC, is bij normaal gebruik de Oscillometrische meetmethode nauwkeuriger.

Het voordeel van de Korotkoff methode is dat je mensen met aritmie (hartritmestoornissen) kunt meten. 

Om op een juiste manier je bloeddruk te bepalen moet je een aantal regels in acht nemen:

  • Geen fysieke inspanning doen 30 minuten voor het meten
  • Niets eten of drinken 30 minuten voor de meting
  • Tijdens het meten niet praten
  • Het manchet houden op harthoogte

Deze zijn te vinden op de DABL lijst: dit zijn alle meters die zijn goedgekeurd door de ESH (European Society for Hypertention) en BSH (British Society for Hypertention).

Hier staan merken op als Visomat en Omron echter een hoop meters die in de handel verkrijgbaar zijn bij Kruidvat e.d. zul je hierop niet aantreffen.

Alle meters die op deze DABL lijst staan zijn klinisch gevalideerd: dit houdt in dat de gemeten waarden zeer nauwkeurig en controleerbaar zijn.

man die zelf zijn bloeddruk meet
Zelf je bloeddruk meten